JAK KUPOWAĆ MIĘSO DROBIOWE

Wielu z nas zadaje sobie to pytanie: jak kupować mięso drobiowe i jakie mięso drobiowe kupować ? jak wybierać, żeby było zdrowo i smacznie ?.

JAK KUPOWAĆ MIĘSO DROBIOWE

Dzisiaj we wpisie odpowiedzi na te nurtujące pytania.

Mięso drobiowe, indyk to jedne z najzdrowszych mięs.

Zawierają przede wszystkim mnóstwo witamin z gerupy B i białko, a także  żelazo, miedź i cynk tak potrzebne nam do przyspieszenia metabolizmu.

WYBÓR DOBRY  – DLA KOGO DRÓB

Szczególnie ten rodzaj mięsa polecany jest:

  • rekonwalescentom,
  • osobom cierpiącym na choroby wątroby,
  • osobom z chorobami jelitowymi,

JAK KUPOWAĆ MIĘSO DROBIOWE

ZDROWOTNE WAŻNE INFO O DROBIU

Mięso z piersi kurczaka i indyka jest szczególnie szybkie do obróbki i wskazane osobom z problemami żołądkowymi, ale

PAMIĘTAJMY, ŻE

Uda i podudzia są odpowiedniejsze dla osób z dna moczanową ponieważ mają a mnie niż niż piersi puryn.

Mięso drobiowe to niesamowicie duże bogactwo bardzo zdrowych tłuszczy omega 3 i omega 6 , które są  bardzo korzystne dla zdrowia, o czym będzie u mnie jeszcze wpis. Jednak to też sprawia, ze to mięso szybciej się psuje.

PODSTAWY PRZY WYBORZE I ZAKUPIE MIĘSA DROBIOWEGO

pakowanie mięsa drobiowego

przede wszystkim kupuj  mięso drobiowe pakowane hermetycznie, to wtedy jest ono zabezpieczone przed drobnoustrojami, mięso zachowuje aromat i świeżość, zwracaj uwagę, by etykieta zawierała takie informacje jak: nazwę hodowcy i sposób karmienia ptactwa.

kolor mięsa drobiowego

to niezwykle ważna kwestia, jak nie najważniejsza, mięso powinno być jednolite,  blado różowe, jędrne w dotyku,

ABSOLUTNIE NIE MOŻE INTENSYWNIE PACHNIEĆ

Jeżeli decydujesz się na zakup całego kurczaka to zwróćcie uwagę czy nie ma żółtego odcienia na grzebiecie i w okolicy szyi. Zażółcenie może oznaczać albo fakt, że drób był karmiony niestety antybiotykami lub za długo był przechowywany. Nie kupujmy też mięsa drobiowego gdy kurczak ma połamane skrzydełka.

PRZECHOWYWANIE

Mięso drobiowe to także delikatne mięso w zakresie przechowywania. Więc należy:

  • Po zakupie schować do lodówki, bez kontaktu z innymi produktami można go przechowywaćw temp. Od 0 do 4 stopni przez kilka godzin.
  • Potem najlepiej go zamrozić jeżeli nie planujemy od razu obróbki termicznej przysmaku mięsnego.
  • Świeże tuszki najlepiej podzielić, umyć, osuszyć ręcznikiem . Przełożyć do woreczków i zamrozić.JAK KUPOWAĆ MIĘSO DROBIOWE

Mięso drobiowe to duża możliwość inwencji w kuchni i na talerzu. Jednak bez odpowiednich zakupów i przechowywania nie ma tego dobrego i apetycznego efektu. Pamiętajmy o powyższych zasadach dotyczących mięsa drobiowego. Na koniec po prostu SMACZNEGO :-).

 

 

 

 

Bernardeta Nosek - Copywriting  Bernardeta Nosek

Copywriterka, blogerka, dietetyk, fanka pisania.
Pasjonatka ziołolecznictwa i medycyny naturalnej.
nikita757@o2.pl

 

6 thoughts on “JAK KUPOWAĆ MIĘSO DROBIOWE

Dodaj komentarz

%d bloggers like this: