ŚNIADANIE – DLACZEGO NALEŻY JE SPOŻYWAĆ

Dzisiaj wpis na temat śniadania. Wyjaśnię Wam istotę tego posiłku, odpowiem na pytanie; „Śniadanie, dlaczego należy je spożywać?„. Przedstawię argumenty za tym posiłkiem i przekrojowo najpopularniejsze składniki zdrowego śniadania. Gdyż pamiętajmy również popularne przysłowie: „Śniadanie zjedz jak król, obiad jak mieszczanin, kolację jak żebrak”. Ta maksyma definiuje całą istotę spożywania pełnowartościowego śniadania.

ŚNIADANIE JEST WAŻNE PONIEWAŻ

  • dodaje energii na cały dzień,
  • wspiera w procesie odchudzania; na początku może to stwierdzenie wydać się nam śmieszne ale tak na poważnie naukowcy udowodnili, że brak śniadania powoduje u osób odchudzających się ogólnie spożywanie trzy razy więcej kalorii niż ma sam posiłek śniadaniowy,
  • brak śniadania zwiększa ryzyko zachorowania na wrzody żołądka ponieważ rano odbywa się nasilone wydzielanie kwasów żołądkowych,
  • wpływa pozytywnie na naszą koncentrację i pamięć,
  • śniadanie wpływa na nasz dobry nastrój,

Bardzo ważnym nawykiem zalecanym przez dietetyków jest picie zaraz po przebudzeniu na czczo szklanki wody najlepiej przegotowanej. Ma ona podobno więcej minerałów niż ta ze sklepowej półki. Nasz organizm jest odwodniony i takie nawilżenie tkanek, mięśni jak i również naszego mózgu to podstawa. Do tego warto dodać kilka kropel soku z cytryny ponieważ ten owoc ma właściwości oczyszczające, a taka mikstura zapewnia szybki przypływ energii.

Śniadanie ale …

 Przede wszystkim pamiętajmy, że śniadanie powinniśmy spożyć po maksymalnie 30 minutach po przebudzeniu. Najbardziej błędne myślenie nas Polaków też musimy wykluczyć, że pączek i kawa lub duży baton to pełnowartościowy posiłek ponieważ podniesie nam  poziom glukozy w organizmie.  Niestety to bardzo mylne błędne koło ponieważ takie szybka przekąska zawiera tylko mnóstwo tłuszczu i węglowodany proste. Taki szybki naszym zdaniem dobry „ekspresik’’ żywieniowy niestety w niedługim czasie przekształci się, będzie przetrawiony i spowoduje osłabienie oraz senność. Dlatego to nie jest złoty sposób na ekstra siły, a wręcz odwrotnie.

 

Najlepsze składniki śniadania to…śniadanie

Płatki owsiane z pełnego ziarna pszenicy  to pierwszy bardzo ważny składnik śniadania idealnego ponieważ są źródłem błonnika, który jako węglowodan złożony dostarcza mnóstwo energii i wpływa pozytywnie na nasze jelita, ułatwia trawienie i zapobiega zaparciom. Warto dodać pestki nasion, suszone owoce, orzechy. Oba składniki połączmy z  mlekiem, może być również jogurt, a nawet kefir .

śniadanieWażnym elementem śniadania są owoce. W postaci soku lub kawałków w musli, a także spożywane samodzielnie. Najzdrowsze bo zawierające duże ilości potasu i magnezu wpływające na nasze intelektualne siły są jabłka, banany, grapefruity. Dodatkowo ich zaletą jest wysoka zawartość wit. C, która chroni przed skutkami stresu i wzmacnia odporność. Jeżeli nie jesteśmy fanami musli i owoców doskonałym zamiennikiem tego zestawu są bułeczki pełnoziarniste z twarożkiem, które są także wysokobłonnikowym składnikiem połączone z twarożkiem jako formą wysokowartościowego białka. Chuda wędlina, a do tego pomidor, ogórek jako uzupełnienie diety w warzywa. Przecież każdy z nas wie, że warzywa należy jeść 5 razy dziennie. Jednak nie oszukujmy się, że ciężko w biegu dnia tą zasadę do końca stosować dlatego warto chociaż przy śniadaniu starać uzupełniać dietę w warzywa. Nasze śniadanie powinno także zawierać bardzo ważne dla naszego krążenia nienasycone kwasy tłuszczowe, które zawierają w największej ilości ryby, oleje roślinne.

śniadanieOczywiście na koniec zostawiłam sobie potrawę, którą dość często spożywamy z rana i rzeczywiście to bardzo zdrowy element śniadania; jajecznica. Jest to najbardziej pełnowartościowe źródło wysokowartościowego białka dającego siłę naszym mięśniom  i wzmacniającego nasz umysł i koncentrację.

 

Życząc Wam smacznego śniadania zachęcam do opisania w komentarzach swojego śniadania.

 

Bernardeta Nosek - Copywriting  Bernardeta Nosek

Copywriterka, blogerka, dietetyk, fanka pisania.
Pasjonatka ziołolecznictwa i medycyny naturalnej.
nikita757@o2.

 

6 thoughts on “ŚNIADANIE – DLACZEGO NALEŻY JE SPOŻYWAĆ

  • 23 stycznia 2017 at 08:56
    Permalink

    Zawsze jem śniadanie. Nie potrafię funkcjonować bez niego. Zawsze jest to owsianka na mleku z owocami. Uwielbiam!

    Reply
  • 23 stycznia 2017 at 11:35
    Permalink

    Najważniejszy posiłek. Nigdy nie pomijam.

    Reply
  • 23 stycznia 2017 at 12:05
    Permalink

    Kiedyś nie miałam czasu na śniadania, a właściwie nie potrafiłam się prawidłowo zorganizować, ale później przekonałam się, jak bardzo ważny jest to element w ciągu naszego dnia, dający kopa na dobry start dnia. Płatki zbożowe i owoce. 🙂

    Reply
  • 3 lutego 2017 at 15:02
    Permalink

    Nie wyobrażam sobie dnia bez śniadania! Szczególnie w okresie zimowym, takim jak teraz, gdy temperatury do najwyższych nie należą. Jednak ciepła kawa i porządne śniadanie, to podstawa, by nie zamarznąć w drodze do pracy.

    Reply
  • 10 lutego 2017 at 19:38
    Permalink

    kiedyś nie miałam o tym pojęcia, jak bardzo ważny jest pierwszy posiłek – śniadanie. Na szczęście teraz wiem i nie wyobrażam sobie rozpoczęcia dnia bez wartościowego śniadania.

    Reply

Dodaj komentarz

%d bloggers like this: