KIEŁKI – ZDROWIE I WITALNOŚĆ NA TALERZU, RODZAJE KIEŁKÓW

Na forach internetowych dietetycy i znawcy zdrowego trybu życia propagują ruch, odpowiednią dietę jako standardy zdrowego trybu życia. Mało kto pamięta i zwraca uwagę na dodatki żywieniowe. Niewątpliwie ważnymi i dającymi nam bogactwo dobrego są kiełki.

KIEŁKI – DEFINICJA

Są to skiełkowane nasiona rożnych roślin. Sami w bardzo prosty sposób możemy je wyhodować na parapecie i mieć zdrowie na talerzu własnego autorstwa. Żeby mieć je tak w domowych warunkach wystarczy trzy czynniki: odpowiednia temperatura, wilgoć i naczynie do wysiania.

 DLA KOGO

 To bardzo dobry dodatek dietetyczny szczególnie dla:

  • osób osłabionych po antybiotykoterapii,
  • kobiet w ciąży,
  • stosujących dietę wegetariańską,
  • chorych na anemię,

RODZAJE

kiełkiKiełki rzodkiewki

Są bardzo ostre w smaku, mają bogate źródła witaminy C, witamin z grupy B i potasu. Zalecane szczególnie w czasie przeziębień i innych infekcji wirusowych.

 

 

 


kiełkiKiełki rzeżuchy

Zawierają mnóstwo magnezu i jodu. Wzmacniają, pobudzają przemianę materii, działają moczopędnie.

 

 

 


kiełkiKiełki lucerny

Są bardzo delikatne w smaku. Zalecane szczególnie dla kobiet w ciąży. To bomba witaminowa. Polecane jako wzmacniające nerki.

 

 

 

 


Kiełki soi

Łagodzą zaburzenia pracy układu nerwowego. Pobudzają apetyt. Dodają sił poprzez dużą zawartość żelaza.


Kiełki brokułów

Zawierają  pełnowartościowe białko wskazane przy intensywnym wysiłku i w czasie ćwiczeń fizycznych. Także ma mnóstwo koenzymu Q10, który jest uznawany jako przeciwnowotworowa tarcza obronna.


Kiełki słonecznika

Dzięki dużej zawartości krzemu, potasu, fosforu i jodu, a także witaminy E wpływają wspaniale na kondycję skóry, włosów i paznokci.


FORMY SPOŻYWANIA

  • kanapki posypane kiełkami,
  • dodatek kiełków do serka, jogurtu,
  • dodatek do sałatek,
  • dodatek do dań obiadowych,
  •  nadziewanie papryki,
  • posypywanie kiełkami ziemniaków i ryżu,
  • miksowanie w blenderze –  dodatek do koktajli,

Zdrowie, bogactwo form podawania i wyjątkowa różnorodność kiełków są plusami, o których warto pamiętać i stosować w swojej codziennej diecie. Są zdrowie z pożywienia i energia to właśnie wizytówka dla nich najlepsza.

Bernardeta Nosek - Copywriting  Bernardeta Nosek

Copywriterka, blogerka, dietetyk, fanka pisania.
Pasjonatka ziołolecznictwa i medycyny naturalnej.
nikita757@o2.

 

10 thoughts on “KIEŁKI – ZDROWIE I WITALNOŚĆ NA TALERZU, RODZAJE KIEŁKÓW

  • 19 stycznia 2017 at 11:12
    Permalink

    Uwielbiam kiełki, najbardziej rzeżuchy i słonecznika, lubię też kiełki na patelnię- dodaję je do sałatek 🙂

    Reply
  • 19 stycznia 2017 at 11:12
    Permalink

    Uwielbiamy i nawet naszą czterolatkę udało się przekonać z dwulatkiem jest gorzej 😉

    Reply
  • 19 stycznia 2017 at 11:40
    Permalink

    Uwielbiam kiełki, a jakiś czas temu kupiłam dwie specjalne tacki do hodowania kiełków w Biedronce i od tego czasu wysiewam, zbieram plony i tak non stop 😉 Obecnie cieszę się kolejną porcją kiełków rzeżuchy i czekam aż wyrosną kiełki rzeżuchy 🙂

    Reply
  • 25 stycznia 2017 at 19:57
    Permalink

    Och, przypomniałaś mi o kiełkach, na kilka miesięcy zapomniałam o nich. Muszę koniecznie je wysiać, teraz, prawie na przedwiośniu, przyda się taka bomba witaminowa. Ja zwykle wysiewam w słoiku na suszarce do naczyń :).

    Reply
  • 25 stycznia 2017 at 20:16
    Permalink

    Zawsze zapominam o kiełkach, o tym by je kupić i posypać sałatkę lub bodajże kanapkę. Zaraz wpisuję na listę jutrzejszych zakupów :).

    Reply
  • 25 stycznia 2017 at 22:35
    Permalink

    Uwielbiam kiełki, szczególnie na kanapkach i w sałatkach. Nigdy za to nie wpadłam na pomysł, aby posypać nimi ryż, czy ziemniaki. Koniecznie muszę spróbować.

    Reply
  • 29 stycznia 2017 at 21:01
    Permalink

    Sam muszę się zakręcić za tym tematem. Mam już nasiona, teraz jeszcze chyba kupię te pojemniki do ich przelewania ;).

    Reply

Dodaj komentarz

%d bloggers like this: