SÓL
Jako dietetyk oczywiście mówię: „sól jest szkodliwa”. Jednak nie każdy może lub ma tak dużą siłę samozaparcia, by przejść w swojej diecie na inny i zdrowszy sposób solenia. My Polacy spożywamy sól naprawdę w bardzo dużych ilościach. Także to stwierdzenie ma drugą stronę medalu. Występuje ona prawie w każdym produkcie żywnościowym. Dlatego umiar i rozsądek to dwa słowa kluczowe idealnie pasujące do przyprawy jaką jest sól.
WAŻNE
Stosujmy sól, ale z umiarem
POMAGA CZY SZKODZI
Istotna jest dla Nas informacja, że sól jest ważna dla nas, ponieważ jako związek chemiczny sodu i chloru stanowi składnik naszych płynów ustrojowych.
NIEDOBÓR JEST ZŁY TAK SAMO JAK I NADMIAR
Największym plusem soli jest
ZAPOBIEGANIE ODWODNIENIU
Dużo osób nie zdaje sobie sprawy, że sól jest niezbędna w takich stanach organizmu jak: wymioty, biegunka, upały. Także bywają sytuacje gdy zalecane jest picie płynów nawadniających z dodatkiem soli kuchennej.
TO CO ZŁE I NIEBEZPIECZNE ZE STRONY SOLI TO KONSEKWENCJE NEGATYWNE W POSTACI TAKICH DOLEGLIWOŚCI I STANÓW JAK:
- nadciśnienie,
- zatrzymanie wody w organizmie,
- obniżenie wrażliwości komórek na insulinę,
- podwyższenie poziomu cukru we krwi,
- utrudnienie przyswajania wapnia,
SÓL
- kamienna
Jest wydobywana ze złóż kopalnianych. Ma postać bezbarwną, niekiedy odcień szary, niebieski, czerwony. Zawiera śladowe mikroelementy niezbędne do funkcjonowania. Są nimi: wapń, magnez, żelazo, cynk, jod, potas.
- morska
To bardzo polecana odmiana soli. Jest zdrowsza od pozostałych, bo zawiera tylko 34 % chlorku sodu.Bogata jest w wapń, magnez, potas, żelazo, a nawet naturalny jod. Wspomaga metabolizm i korzystnie wpływa nawet na cerę. Ma wyrazisty smak. Można ją kupić w postaci soli ziołowej, czosnkowej i zestawu ziół prowansalskich.
JAK SOLIĆ?
Ziemniaki
solimy pod koniec gotowania.
Groch i fasola
solimy także pod koniec gotowania, bo jeżeli posolimy na początku to warzywa pozostaną twarde.
Mięso
solimy bezpośrednio przed smażeniem lub położeniem na ruszt, wątróbkę i wołowinę solimy natomiast w czasie smażenia i duszenia.
Drób
należy natrzeć solą nieco wcześniej niż przed samym przyrządzeniem.
Sól to jest temat tak kontrowersyjny jak cukier. Jednak myślę, że w moim wpisie znaleźliście Drodzy Czytelnicy ważne informacje. Czekam na Wasze komentarze. Solicie, ile solicie, jakie alternatywy zamiast tradycyjnej soli macie w codziennym menu?
Bernardeta Nosek
Copywriterka, blogerka, dietetyk, fanka pisania.
Pasjonatka ziołolecznictwa i medycyny naturalnej.
nikita757@o2.pl
Ja staram się solić z umiarem, choć nie zawsze mi to wychodzi. Lubię potrawy słone i ostre.
A ja mam pytanie do naszej Dietetyczki. 🙂 Dlaczego ziemniaki mamy solić pod koniec gotowania? Przez całe życie solę na samym początku. 😀
Ja staram się używać jak najmniej soli a z tymi ziemniakami to tez nie wiedziałam