SÓL

Jako dietetyk oczywiście mówię: „sól jest szkodliwa”. Jednak nie każdy może lub ma tak dużą siłę samozaparcia, by przejść w swojej diecie na inny i zdrowszy sposób solenia. My Polacy spożywamy sól  naprawdę w bardzo dużych ilościach. Także to stwierdzenie ma drugą stronę medalu. Występuje ona prawie w każdym produkcie żywnościowym. Dlatego umiar i rozsądek to dwa słowa kluczowe idealnie pasujące do przyprawy jaką jest sól.

WAŻNE

Stosujmy sól, ale z umiarem

 

POMAGA CZY SZKODZI

Istotna jest dla Nas informacja, że sól jest ważna dla nas, ponieważ jako związek chemiczny sodu i chloru stanowi składnik naszych płynów ustrojowych.

NIEDOBÓR JEST ZŁY TAK SAMO JAK I NADMIAR

Największym plusem soli jest

ZAPOBIEGANIE ODWODNIENIU

Dużo osób nie zdaje sobie sprawy, że sól jest niezbędna w takich stanach organizmu jak: wymioty, biegunka, upały. Także bywają sytuacje gdy zalecane jest picie płynów nawadniających z dodatkiem soli kuchennej.

TO CO ZŁE I NIEBEZPIECZNE ZE STRONY SOLI TO KONSEKWENCJE NEGATYWNE W POSTACI TAKICH DOLEGLIWOŚCI I STANÓW JAK:

  • nadciśnienie,
  • zatrzymanie wody w organizmie,
  • obniżenie wrażliwości komórek na insulinę,
  • podwyższenie poziomu cukru we krwi,
  • utrudnienie przyswajania wapnia,

SÓL

  •  kamienna

Jest wydobywana ze złóż kopalnianych. Ma postać bezbarwną, niekiedy odcień szary, niebieski, czerwony. Zawiera śladowe mikroelementy niezbędne do funkcjonowania. Są nimi: wapń, magnez, żelazo, cynk, jod, potas.

  •  morska

To bardzo polecana odmiana soli. Jest zdrowsza od pozostałych, bo zawiera tylko 34 % chlorku sodu.Bogata jest w wapń, magnez, potas, żelazo, a nawet naturalny jod. Wspomaga metabolizm i korzystnie wpływa nawet na cerę. Ma wyrazisty smak. Można ją kupić w postaci soli ziołowej, czosnkowej i zestawu ziół prowansalskich.

sól

JAK SOLIĆ?

Ziemniaki

solimy pod koniec gotowania.

Groch i fasola

solimy także pod koniec gotowania, bo jeżeli posolimy na początku to warzywa pozostaną twarde.

Mięso

solimy bezpośrednio przed smażeniem lub położeniem na ruszt, wątróbkę i wołowinę solimy natomiast w czasie smażenia i duszenia.

Drób

należy natrzeć solą nieco wcześniej niż przed samym przyrządzeniem.

Sól to jest temat tak kontrowersyjny jak cukier. Jednak myślę, że w moim wpisie znaleźliście Drodzy Czytelnicy  ważne informacje. Czekam na Wasze komentarze. Solicie, ile solicie, jakie alternatywy zamiast tradycyjnej soli macie w codziennym menu?

 

Bernardeta Nosek - Copywriting  Bernardeta Nosek

Copywriterka, blogerka, dietetyk, fanka pisania.
Pasjonatka ziołolecznictwa i medycyny naturalnej.
nikita757@o2.pl

 

3 thoughts on “SÓL

  • 10 stycznia 2017 at 14:11
    Permalink

    Ja staram się solić z umiarem, choć nie zawsze mi to wychodzi. Lubię potrawy słone i ostre.

    Reply
  • 10 stycznia 2017 at 16:20
    Permalink

    A ja mam pytanie do naszej Dietetyczki. 🙂 Dlaczego ziemniaki mamy solić pod koniec gotowania? Przez całe życie solę na samym początku. 😀

    Reply
  • 5 lutego 2017 at 08:19
    Permalink

    Ja staram się używać jak najmniej soli a z tymi ziemniakami to tez nie wiedziałam

    Reply

Dodaj komentarz

%d bloggers like this: