JAK KUPOWAĆ MIĘSO DROBIOWE
Wielu z nas zadaje sobie to pytanie: jak kupować mięso drobiowe i jakie mięso drobiowe kupować ? jak wybierać, żeby było zdrowo i smacznie ?.
Dzisiaj we wpisie odpowiedzi na te nurtujące pytania.
Mięso drobiowe, indyk to jedne z najzdrowszych mięs.
Zawierają przede wszystkim mnóstwo witamin z gerupy B i białko, a także żelazo, miedź i cynk tak potrzebne nam do przyspieszenia metabolizmu.
WYBÓR DOBRY – DLA KOGO DRÓB
Szczególnie ten rodzaj mięsa polecany jest:
- rekonwalescentom,
- osobom cierpiącym na choroby wątroby,
- osobom z chorobami jelitowymi,
ZDROWOTNE WAŻNE INFO O DROBIU
Mięso z piersi kurczaka i indyka jest szczególnie szybkie do obróbki i wskazane osobom z problemami żołądkowymi, ale
PAMIĘTAJMY, ŻE
Uda i podudzia są odpowiedniejsze dla osób z dna moczanową ponieważ mają a mnie niż niż piersi puryn.
Mięso drobiowe to niesamowicie duże bogactwo bardzo zdrowych tłuszczy omega 3 i omega 6 , które są bardzo korzystne dla zdrowia, o czym będzie u mnie jeszcze wpis. Jednak to też sprawia, ze to mięso szybciej się psuje.
PODSTAWY PRZY WYBORZE I ZAKUPIE MIĘSA DROBIOWEGO
pakowanie mięsa drobiowego
przede wszystkim kupuj mięso drobiowe pakowane hermetycznie, to wtedy jest ono zabezpieczone przed drobnoustrojami, mięso zachowuje aromat i świeżość, zwracaj uwagę, by etykieta zawierała takie informacje jak: nazwę hodowcy i sposób karmienia ptactwa.
kolor mięsa drobiowego
to niezwykle ważna kwestia, jak nie najważniejsza, mięso powinno być jednolite, blado różowe, jędrne w dotyku,
ABSOLUTNIE NIE MOŻE INTENSYWNIE PACHNIEĆ
Jeżeli decydujesz się na zakup całego kurczaka to zwróćcie uwagę czy nie ma żółtego odcienia na grzebiecie i w okolicy szyi. Zażółcenie może oznaczać albo fakt, że drób był karmiony niestety antybiotykami lub za długo był przechowywany. Nie kupujmy też mięsa drobiowego gdy kurczak ma połamane skrzydełka.
PRZECHOWYWANIE
Mięso drobiowe to także delikatne mięso w zakresie przechowywania. Więc należy:
- Po zakupie schować do lodówki, bez kontaktu z innymi produktami można go przechowywaćw temp. Od 0 do 4 stopni przez kilka godzin.
- Potem najlepiej go zamrozić jeżeli nie planujemy od razu obróbki termicznej przysmaku mięsnego.
- Świeże tuszki najlepiej podzielić, umyć, osuszyć ręcznikiem . Przełożyć do woreczków i zamrozić.
Mięso drobiowe to duża możliwość inwencji w kuchni i na talerzu. Jednak bez odpowiednich zakupów i przechowywania nie ma tego dobrego i apetycznego efektu. Pamiętajmy o powyższych zasadach dotyczących mięsa drobiowego. Na koniec po prostu SMACZNEGO :-).
Bernardeta Nosek
Copywriterka, blogerka, dietetyk, fanka pisania.
Pasjonatka ziołolecznictwa i medycyny naturalnej.
nikita757@o2.pl
Super przydatny wpis. Dzięki 🙂 Nie łatwo znaleźć takie porady 🙂
Cieszę się, że mogę przekazać ważne i przydatne porady dla każdej Pani domu.
Ja akurat nie jem mięsa i zupełnie nie potrafię go też kupować:)
Może warto jednak spróbować przejść na zdrową dietę mięsną.
Świetny post, niezwykle ważny, zwłaszcza przed Świętami.
Takie porady zawsze u mnie na blogu, więc to co ciekawe i przydatne zawsze u mnie będzie można znaleźć.