TWARÓG – ODMIANY
Twaróg to wbrew pozorom nie po prostu ser biały, ale aż ser biały. Jego różnorodność i bogactwo zdrowia jest dla nas wskazówką iż stanowić musi ważny element naszej diety.
TO CO DOBRE W TWAROGU
Ma bardzo dużo witamin z grupy B. Jest źródłem białka i wapnia. Wypełnia szybko żołądek ponieważ zawiera aminokwasy regulujące pracę ośrodka w organiźmie, który decyduje o naszej sytości.
RODZAJE TWAROGU
Tradycyjny
ma kształt trójkąta o zaokrąglonych rogach, jest produkowany z pełnego mleka,jest zwarty i niezbyt kruchy. Idealny do kanapek.
Chudy
jest suchy i rozsypuje się, produkowany jest z chudego mleka ukwaszonego bakteriami kwasu mlekowego. Idealnie się sprawdza jako farsz do naleśników.
Wiejski
Powstaje z mleka zakwaszonego podpuszczką, dzięki temu jest bardziej jędrny. Ziarna sera miesza się ze śmietanką. To jeden z ulubionych serów miłośników twarogów do kanapek.
Ricotta
jest wytwarzany z serwatki, która otrzymuje się z serów dojrzewających. To ser typu miękkiego. Jest idealny do klusek, farszów i różnych ciast.
Mascarpone
to słodki, kremowy serek. Produkowany jest z zakwaszonej śmietanki. Jest bazą do wielu deserów np. tiramisu.
Ten krótki przegląd serów białych daje nam dowód na to ,że każdy znajdzie swój smak miły dla podniebienia. Twaróg nigdy się nie znudzi, bo można go przygotować na wiele sposobów.
Bernardeta Nosek
Copywriterka, blogerka, dietetyk, fanka pisania.
Pasjonatka ziołolecznictwa i medycyny naturalnej.
nikita757@o2.pl
Wszystkie rodzaje uwielbiam 🙂