SUPERFOODS BEZ TAJEMNIC, WŁAŚCIWOŚCI ZDROWOTNE
Superfoods to pojęcie bardzo świeże, a definiując je bardzo skojarzeniowo właśnie o zdrowie i super energię chodzi.
SUPERFOODS CZYLI…
Z definicji jest to żywność przetworzona do jedzenia, która posiada niezwykłe właściwości zdrowotne dla człowieka. Pierwszy raz to stwierdzenie zostało użyte przez Aarona Mossa. W 1998 roku w czasopiśmie o zdrowym żywieniu napisał on pierwszy artykuł o takich produktach. Ten moment stał się przełomowym. Dietetycy, a nawet marketingowcy, ludzie reklamy z różnych firm zarówno farmaceutycznych, jak i liderzy firm spożywczych spożywczych wykorzystują już teraz na bardzo szeroką skalę ten termin, by zachęcić odbiorców do odżywiania zdrowego i takiego, które zapewni niezwykłe wartości dla organizmu pod względem leczniczym.
Spożywanie takich pokarmów jest jak najbardziej zalecane. To bomby witaminowe, naturalnie nieprzetworzone składniki, które dodawane do naszego menu zapewnią nam moc enzymów i składników mineralnych, która wzmocni i zapobiegnie rożnym chorobom, a także stworzy barierę ochronną i regenerującą dla naszego organizmu. Na podstawie wieloletnich badań i obserwacji można wyodrębnić z bardzo długiej listy takich ekstra cud wartościowych składników w pożywieniu te najbardziej wiarygodne i oddzielić je od tych, które są stworzone tylko na potrzeby mody, tzw. wywołania medialnego szumu. Dlatego poniżej przedstawiamy takie top 5 – najbardziej ważne i mające w sobie dużą moc zdrowotną i odżywczą specjały prosto z natury.
TOP 5 SUPERFOODS
ARONIA
Jedna z najzdrowszych odmian owoców jagodowych. Pierwszym argumentem jest bogactwo witaminy C, B i E. Także występowanie w tym owocu kwasu chlorogenowego jest niezwykle ważne, ponieważ ma on niebywałe znaczenie dla diabetyków, opóźnia wchłanianie glukozy. Badania naukowe potwierdziły, że aronia to naturalny lek przeciwnowotworowy, wzmacniający serce, zapobiegający zawałom i zatorom. To naturalny pogromca wysokiego ciśnienia i cholesterolu.
SIEMIĘ LNIANE
Znane od setek lat, a właściwie niedoceniane. Większość z nas skojarzeniowo tylko bierze tą roślinę za tłuste ziarenka, które rozpuszczone tworzą kisiel. Ta gęsta papka lub stosowana w postaci ziarenek bezpośrednio do spożycia przekąska to skarb ukryty w małej postaci. Działa jak najlepsza osłonka na nasz przewód pokarmowy, jest bardzo dobrym lekiem przeciwzapalnym, wzmacnia jelita, poprawia perystaltykę, a dzięki temu zapobiega rozwojowi niebezpiecznych chorób, w tym nawet nowotworów. Obniża także poziom cukru we krwi i cholesterolu. Działa wzmacniająco na hormony, a mężczyznom jest zalecany przy problemach z prostatą. Wspomaga również leczenie stanów zapalnych układu oddechowego.
SPIRULINA
To na pewno jeden z elementów „superfoodu”, który jest nam mniej znany. Jest to alga. Produkowana w morskich hodowlach w Ameryce i Azji. O jej cudownych właściwościach można mówić w kontekście porównań, które dadzą nam pełen obraz jej mocy leczniczych i naturalnego wzmocnienia dla nas. Ma więcej od marchwi beta- karotenu, żelaza, także więcej nawet od szpinaku, a nawet o 300 procent więcej wapnia niż samo mleko. Na koniec wartość już ogromna i statystyka liczbowa; 3 gramy spiruliny odpowiada 5 porcjom warzyw i owoców. Jest to tzw. super alga, którą należy spożywać jako suplement lub jako dodatek np. do kanapek jako posypka (w formie sproszkowanej).
CZOSNEK
Na naszej liście, chociaż krótkiej, ale z bardzo ważnymi superfoodami nie może go zabraknąć . Jest ulubieńcem do potraw, niezbędnym w kuchni dodatkiem i lekiem naszych babć, jednak czy aby wiemy wszystko o nim?
To antybakteryjny środek na wszelkie infekcje. Zabija wirusy i leczy stany zapalne we wszystkich układach ludzkiego organizmu. Czosnek może zastąpić nam całą aptekę i wszystkie specyfiki. Nie ma takiej witaminy czy składnika mineralnego, którego nie zawiera. Badania naukowe udowodniły również, że ma właściwości bardzo podobne do aspiryny jako środek przeciwnowotworowy, zmniejsza bowiem lepkość krwi.
JAGODY GOJI
Nasze top 5 zamyka „najnowsza nowość”. Można powiedzieć jednak bardzo autentycznie – mająca niesamowite właściwości dla nas. Jagody te przybyły z daleka bo aż z Tybetu i podbijają nasze rynki ze względu na niezwykle cenne zalety. W dalekich krajach właśnie Tybetu już ponad 2500 tysiąca lat temu odkryto ich właściwości. To owoce chińskiej rośliny: kolcowój pospolity. Wykorzystywane na wzmocnienie słabej odporności, poprawiają wzrok. Leczą serce i rozwiązują problemy układu naczyniowego, leczą choroby reumatyczne i stany zapalne kości. Mają działanie odmładzające. Skutecznie łagodzą bóle miesiączkowe. Wyniki badań naukowców niepodważalnie udowadniają, że ta cud jagoda ze Wschodu ma działanie przeciwnowotworowe ze względu na obecność w swoim składzie rozpuszczalnego w wodzie bioaktywnego kompleksu polisacharydowego LBP.
Superfoods czyli nie bójmy się użyć takiego stwierdzenia, nasze naturalne leki. To przyszłość dla chemicznych, przetworzonych tabletek i antybiotyków z półek aptecznych. Być może rozwój tego zagadnienia i badania, które cały czas trwają już niedługo doprowadzą do sytuacji, w której będziemy dysponować już taką wiedzą i potwierdzonymi przykładami iż zdrowa żywność pomoże nam zapobiegać, a nawet całkowicie leczyć nasze przypadłości.
Co o tym myślicie? Podzielcie się przemyśleniami i swoją wiedzą w komentarzu.
Bernardeta Nosek
Copywriterka, blogerka, dietetyk, fanka pisania.
Pasjonatka ziołolecznictwa i medycyny naturalnej.
nikita757@o2.
Uwielbiam wszelkie naturalne produkty i potrawy. Z racji, że mieszkam w Wietnamie często mam przyjemność spożywać świeżo przyrządzone dania ze świeżych składników z dodatkiem ziół 🙂 Zgadzam się, że naturalne produkty świetnie nas uodparniają i wzmacniają nasz organizm, a przy tym większość z nich jest bardzo smaczna 🙂 Pozdrawiam serdecznie :).
Natura wyposażyła nas w ogromną ilość produktów, które dbają o nasze zdrowie każdego dnia. Odkąd zmieniłam sposób odżywiania, ani razu nie byłam chora 🙂
Przydatny artykuł!
Aronia, siemię lniane i czosnek mówię im tak tak. Wszystko co naturalne i świeże jest najzdrowsze.