ARONIA – DZIAŁANIE, ZASTOSOWANIE, PRZECIWWSKAZANIA

aroniaAronia to niezwykle cenny owoc. Jest nazywany owocem długowieczności i życia. Pochodzi z Ameryki Północnej. Polska jest jego producentem i rozsławia go także na światową skalę. Poznajmy  skład owocu, plusy dla zdrowia i urody.

Skład aronii

  • Wit. C,
  • Wit. B1, B2,
  • Wit. PP,
  • Antyutleniacze,
  • Kwas foliowy,
  • Katechiny,
  • Taniny,
  • Kwasy,

 

Właściwości aronii

  • Ze względu na bardzo dużą zawartość witaminy C aronia to znakomity owoc na odporność, zmniejsza stany zapalne, uszczelnia naczynia krwionośne.
  • Wzmacnia krążenie żylne.
  • Wzmacnia także odporność skóry na działanie promieni słonecznych.
  • Zapobiega miażdżycy.
  • Poprawia gospodarkę tłuszczami.
  • Dzięki zawartości  antyoksydantów aronia odmładza organizm, zapewnia siły witalne, fizyczne jak i psychiczne, łagodzi napięcia, stres.
  • Wzmacnia organizm w okresie rekonwalescencji.
  • Chroni przed nowotworami.
  • Zapobiega otyłości, przyśpiesza przemianę materii.
  • Leczy zapalenie stawów, stany alergiczne.
  • Działa na pamięć i refleks, zwiększa koncentrację.

PRZECIWWSKAZANIA DO SPOŻYWANIA ARONII

Jak każdy, nawet naturalny przysmak, ma jednak także ograniczenia. Aronii nie mogą spożywać wrzodowcy, osoby z nadkwasotą, stanem zapalnym żołądka i dwunastnicy.

ARONIA DLA URODY

Aronia działa ochronnie i leczniczo na skórę. Dlatego przemysł farmaceutyczny wykorzystuje ją do sporządzania maseczek, toników, szamponów i różnych kosmetyków poprawiających wygląd skóry, odmładzających, poprawiających koloryt skóry.

aroniaARONIA W KUCHNI

Aronia jest cudownym przysmakiem. Możemy go podawać w formie:

  • soków,
  • konfitur,
  • dżemów,
  • nalewek, dodatków do mięs,
  • dodatków do naleśników,
  • dodatków do lodów, galaretek, ciast i deserów,

PRZEPIS NA NALEWKĘ Z ARONII

Składniki:

  • 1 kg owoców z aronii,
  • 3/4 l wódki,
  • pół kilo cukru trzcinowego gruboziarnistego lub miodu,
  • kawałek korzenia imbiru (2-3 cm),
  • laska wanilii,

Wykonanie:

Owoce aronii płuczemy, wsypujemy do słoja, zasypujemy cukrem lub zalewamy miodem. Do aronii dodajemy obrany i pokrojony w drobne kawałeczki świeży korzeń imbiru, naciętą wzdłuż laskę wanilii i zalewamy alkoholem. Odstawiamy w nasłonecznione miejsce na około miesiąc. Zabezpieczamy przed ewentualnym dostaniem się do wnętrza słoja niepożądanych owadów. Od czasu do czasu mieszamy zawartość słoja, wykonując nim koliste ruchy, co umożliwia szybsze rozpuszczenie się cukru. Po upływie miesiąca nalewkę z aronii przesączamy przez sitko i przelewamy do butelek. Zamykamy szczelnie i odstawiamy w chłodne ciemne miejsce na minimum pół roku, by nalewka dojrzała.

CIEKAWOSTKI

  • Sok z aronii jest używany do barwienia jogurtów i napojów.
  • Owoc ten zachowuje swoją barwę nawet po 100 krotnym rozcieńczeniu.
  • Aronia jest niezwykle odporna na mróz; wytrzymuje nawet temperaturę  -35 stopni.

To owoc niezwykły. Daje siły i witalność, dlatego uwzględniajmy go w naszej diecie.

Bernardeta Nosek - Copywriting  Bernardeta Nosek

Copywriterka, blogerka, dietetyk, fanka pisania.
Pasjonatka ziołolecznictwa i medycyny naturalnej.
nikita757@o2.pl

 

 

 

9 thoughts on “ARONIA – DZIAŁANIE, ZASTOSOWANIE, PRZECIWWSKAZANIA

  • 13 stycznia 2017 at 15:27
    Permalink

    W dzieciństwie piłam sok z aronii na wszelkiej maści przeziębienia. Kompletnie zapomniałam o jego istnieniu.

    Reply
  • 13 stycznia 2017 at 15:28
    Permalink

    Dobry wpis będący skondensowaniem wiedzy na temat właściwości aronii i przeciwwskazań odnośnie do spożycia. U mnie króluje sok domowej roboty z aronii, mięty i jabłka – smakuje wybornie.

    Reply
  • 13 stycznia 2017 at 20:10
    Permalink

    Uwielbiam herbatę z sokiem z aronii. Dla mnie to nr 1, lepsze niż cytryna 🙂

    Reply
  • 30 stycznia 2017 at 10:09
    Permalink

    Pamiętam, jak ze 3-4 lata temu mama zaciągnęła mnie do rolnika, żeby nazbierać aronii na syropy, na zimę. Później cała rodzina została obdzielona syropkami domowej roboty. Jak dla mnie na początku smak trochę zbyt cierpki, ale później można się przyzwyczaić :).

    Reply
  • 30 stycznia 2017 at 10:23
    Permalink

    Ja zawsze miałam problem z aronią, a mianowicie smaku tego owocu w żaden sposób nie moge przetrawić. Wiem, że ma ogromne właściwości odżywcze, a mimo wszystko omijam ją z daleka. Za to moja ciocia ma w swojej spiżarni wiele słoikow z aronią, z tego co wiem, pije ją na obniżenie ciśnienia. 🙂

    Reply
  • 30 stycznia 2017 at 17:44
    Permalink

    Lubię aronię prosto z krzaka. Dla niektórych może być nieco zbyt cierpka, ale ja ją uwielbiam :).

    Reply

Dodaj komentarz

%d bloggers like this: